Külső élösködők

 Ebbe a kategóriába tartoznak az állataink kültakaróján élősködő paraziták. Bolha, kullancs, tétű, rüh, szúnyog légy.

Ezek ellen a paraziták ellen folyamatosan védekezni kell. Egy részük ellen azért mert állatainkat irritálják csípéseikkel (bolha) és esetleg ezzel allergiát is okozhatnak (bolhanyál-allergia). Más fajaik közti-gazdaként egyéb betegségeket terjesztenek (kullancs babesiosist, Lyme-kórt, bolha galandférgesség, szúnyog szívférgesség) egyes fajok pedig csúnya viszkető bőrelváltozásokat okoznak (tetű, rüh)

A védekezésre több lehetőségünk is van sprayek, nyakörvek, rácseppentős úgynevezett spot on készítmények. Fontos tudni hogy jelenleg számtalan úgynevezett szabad forgalmú készítményt is lehet kapni a szupermarketekben és az állateledel boltokban, sajnos ezen készítmények egy része nem elég hatékony . Mielőtt parazita elleni készítményt vásárol kérje ki állatorvosa véleményét az Ön és kedvence számára legmegfelelőbb készítmény kiválasztásához.

Például: érzékeny bőrű kutyákra nem tehetünk bizonyos készítményeket, van amelyik állat nem viseli el az állandó nyakörvet. Más megyékben dolgozó kollégákkal konzultálva azt tapasztaltuk, hogy még területenként is eltérő a készítmények hatékonysága, ez a paraziták jó alkalmazkodó képességével ás a rezisztencia kialakulásával magyarázható.

A parazitákkal kapcsolatos további hasznos információt talál a Bayer HealthCare honlapján.